В обявения Национален конкурс за детска рисунка и фотография/фотоколаж, част от децата на ЦНСТ-Карлово, които имат художествени заложби се включиха с голямо желание и ентусиазъм.

Конкурсът се осъществи по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето в рамките на Национална кампания на тема: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”.

Тема на конкурса:„Победи опасността!”

Подтеми:

  1.  „Победи опасността у дома”
  2.  „Победи опасността на пътя и в превозното средство”
  3.  „Победи опасността на местата за игра, отдих и забавления”

Идеята на рисунката, фотографията/фотоколажът трябваше да носи в себе си послание за безопасна среда, свързано с представите на детето за рисковете на физическата среда като места и уреди у дома, в детската градина, училището, на пътя и в превозното средство, на детски площадки, около и/или във водни басейни и др., водещи до опасност от инциденти и травми, да показва  правилното поведение, с което опасностите могат да бъдат предотвратени или средствата, с които могат да бъдат обезопасени.

Целта на конкурса беше да провокира интереса , да предотврати и да намали случаите на инциденти и битов травматизъм при децата, като самите деца идентифицират и осъзнаят възможните опасности и начините да ги избегнат;  да даде възможност за изява на творческата индивидуалност на децата и да развие креативното им мислене.

600 рисунки, фотографии и фотоколажи  на деца на възраст от 5 до 17 г. са участвали в конкурса и оценени от конкурсната комисия.

44 са отличените рисунки и фотографии в Националния конкурс „Победи опасността!”, организиран от Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ във връзка с Годината на правата на детето и кампанията за детска безопасност. 17 от тях са класирани на първо място, 14 – на второ и 13 – на трето място.

В София е открита  изложба на отличените рисунки и фотоколажи в рамките на отбелязването на 25-годишнината от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето.

  За радост на децата от ЦНСТ, екипа и Ръководството на СОНИК СТАРТ, едно от нашите деца е класирано на второ място в „Победи опасността у дома”, в категория 7-10 години.

При толкова много участници, това е добро признание за таланта на нашето дете! Тя получи диплом за второ място от:

РБ

Република България

Министерски съвет

Държавна агенция Закрила на детето

Награденото дете, Полина Вескова Лучева в своята рисунка показа лични заложби и собствен стил, приложи своето въображение и творческо мислене в света на изобразителното изкуство. 

01