На 08.04.15 г., по време на Пролетната ваканция, потребителите на ЦНСТ-Карлово проведоха еднодневна екскурзия в град Сопот. Там бяха посрещнати от доброволци, с които заедно прекараха един чудесен и незабравим ден. Запознаха се отблизо с родното място на патриарха на българската литература Иван Вазов като посетиха къща-музей „Иван Вазов”. Потопиха се във възрожденската епоха на къщата и двора. Зададоха много въпроси на екскурзовода, заставайки до импровизирана стенна картина с Иван Вазов и героите му от произведенията. Успяха да разпознаят-баба Илийца, Васил Левски, Боримечката, герои от „Под игото” и др.. Особен интерес проявиха към восъчните фигури, изобразяващи автентични личности от Възрожденски Сопот.

Разгледаха и други интересни забележителности в града : Радиното училище – едно от първите девически училища в България построено през 1851г. и девическия манастир „Въведение Богородично” от 1665 г, скривалището на Васил Левски. Разгледаха и манастира над Сопот „Св. Спас”, който е бил посещаван от видния книжовник Неофит Рилски, свързан е и с живота и революционната дейност на Левски.

Разходката из забележителностите на Сопот ще остави траен спомен за нашите деца, свързан с историческото минало и с един различен за тях ден от Пролетната ваканция.

Ден зареден с Родолюбие и познания за Миналото! 

СОПОТ СОПОТ2 СОПОТ3 СОПОТ4