На 07.11.2015 г., потребителите, учещи в СОУ „Христо Проданов” Карлово бяха на еднодневна ученическа екскурзия до София. Разгледаха Храм-паметник „Александър Невски”, който е построен в периода 1904-1912г. в знак на признателност на българския народ към делото на руснаците през Руско-турската освободителна война 1877-1878г. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Посветен е на св. Александър Невски, който е патронът на руския император Александър II (Цар Освободител).

В Централната част на София разгледаха и много други забележителности, характерни за София:

  • Руската църква, построена 1912-1914 г., където се поклониха пред мощите на архиепископ Серафим Соболев
  • Народния театър „Иван Вазов”, построен в периода 1906-1907 г., по проект на архитекти от Виена
  • Българската академия на науките
  • Народното събрание на Република България
  • Софийският университет „Св. Климент Охридски”
  • Националната художествена галерия, където разгледаха изложбата на „ Предмети , направени от опаковки”
  • И мн.др. исторически сгради

Но най-много нашите потребители бяха възхитени от новооткрития МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ, официално открит с постоянната си експозиция на 17 септември 2015  г. в сградата на бившата Централна минерална баня. Постоянната експозиция е разположена в 8 зали, които хронологически обхващат периода от VI хил. пр. Хр. до 40-те год. на ХХ в.

Сред най-ценните експонати , на които нашите потребители се възхитиха са: “Златната каляска”, принадлежала на княз Фердинанд , часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип “Паяк”, автомобил “Мерцедес” и много други експонати, на които направиха снимки.

Децата с много патос и въодушевление разказваха на приятелите си от КЪЩА КАТО ВКЪЩА за необикновеното посещение на музея и неговата необхватност и многообразие от експозиции.

IMAG0139 IMAG0140 IMAG0141